Total Pageviews

Friday, September 30, 2011

Fiskekaker med potetstappe og tomatsalat

Mine barn er ikke så glade i fisk, men fiskekaker er alltid populert. Noen ganger lager jeg dem selv, men i denne oppskiften er det brukt ferdige ferske fiskekaker fra Manger Mat. Vil du lage dem selv finner du en god oppskrift her: Hjemmelagede hjertefiskekaker.

Pris per person 18,- kroner - Oppskriften er til 4 personer
(Ferdige fiskekaker fra Manger 34,- kroner, Poteter 12,- kroner, Tomater 10,- kroner, Agurk 7,- kroner, Rødløk 3,- kroner, Melk 4,- kroner, margarin 2,- kroner)

Dette trenger du:
1 pakke ferdige fiskekaker (helst ferske) - eller hjemmelagde om du har i frysen, ca 3 til hver
1,2 kg poteter
2-3 dl melk
2 ss smør/margarin
1-2 ts salt
1 ts revet muskat
1 pakke cherry tomater (eller bruk vanlige)
0,5 stk agurk
0,5 stk rødløk
1 ss olivenolje til å dryppe over salaten


Slik gjør du:
Skrell potetene og skjær i skiver. Dette kan du gjøre kvelden før, om du er ute i jobb sånn som meg, og det må gå kjapt å lage maten... Sett på potetene, ha i 1 ts salt i vannet, og kok møre. Det tar ca 15-20 minutter. Legg fiskekakene i stekepannen på svak varme. Snu dem etter 5 minutter.

Lag tomatsalaten: Skjær cherry tomater i to, en halv rødløk hakkes, ha i en halv agurk skåret i fine terninger. Har du barn som liker seg på kjøkkenet er dette en fin oppgave for dem.

Hell kokevannet av potetene, stapp dem med potetstapper (bruker du stavmikser kan de lett bli seige). Ha i 2 ss margarin, 1-2 ts salt og revet muskat. Har du en fløtekvett eller litt rømme i kjøleskapet kan du ha i en skje eller to. Spe med melk til passe konsistens.

Voila! Glade barn, og middag i en fei.

Pizzahorn for folk i farten

Noen ganger er det travelt, alle i familen skal ulike ting, kommer hjem på ulike tidspunkter, og stressfaktoren kan fort bli høy. Da kan det være lurt å lage en rett kvelden i forveien som raskt kan varmes opp når det trengs. Denne retten er populær både hos store og små, billig er den også. Oppskriften er for 4-5 personer.

Pris per person: ca 17,- kroner . Tid : inklusive heving og steking - ca 2 timer.
(Kyllingkjøttdeig ca 18,- kroner,  Mel ca 10,- kroner, gjær 2,- kroner, løk 1,- krone, gulrot 2,- kroner, hermetisk tomat ca 5,- kroner, ost ca 20,- kroner)

Du trenger:
Til deigen:
1 liter hvetemel (ca 800 gram)
1 pk tørrgjær
2 ss margarin eller olje
1 ts salt
en liten klype sukker
Ca 6 dl lunket vann (prøv deg frem i forhold til konsistensen på deigen!)

Til fyll og topping:
300 gram kyllingkjøttdeig
1 gul løk
2-3 hvitløksbåter (eller 1 chili om du liker det hot)
1 gulrot i små biter
1 boks hermetisk tomat
1-2 ts salt
0,5 - 1 ts pepper
1 ts oregeano, eller annet provence krydder
200 gram hvitost

Slik gjør du:
Dette passer best å lage kvelden før.

Lag deigen først. Bland alt det tørre, spe med lunket vann og olje. Arbeid sammen deigen så lenge som du orker, det er bare noen få minutter for min del... Dekk deigen til og sett til heving.

Stek løk og hvitløk i litt olje eller margarin. Tilsett kyllingkjøttdeig, og til slutt gulrot. Ha i en boks hermetiske tomater (du kan og bruke et glass pastasaus, f.eks fra Rema 1000 til kr 5,50). Smak til med salt, pepper og oregeano. Ha på lokk, skru ned varmen, og la sausen putre mens deigen hever. Da blir den best!

Sett deg ned, se et TV program, hjelp barna med lekser, ta deg en løpetur, gjør husarbeid, eller hva du ellers skulle ha planlagt. Det er viktig at deigen hever godt, gjerne i en time.

Når du er klar, sett stekeovnen på 220 grader og ta deigen ut av bollen. Elt den på et melet bord. Del i 2 emner, lag en stor rund "bolle" og kjevle ut på samme måte som til en stor rund pizza. Del i 6 eller 8 "pizzastykker" med en skarp kniv. Legg litt saus på hvert stykke, rull sammen til et horn, og sett på smurt bakeplate. Gjør det samme med den andre deigdelen, så har du mellom 12-16 pizzahorn på gang. Legg skiver av hvitost på toppen av hvert horn.

Sett stekeplatene i ovnen, og stek i ca 20 minutter. Her er det lurest å steke et brett av gangen (du kan se videre på TV filmen, Greys Anatomy, Top Gear, fotball eller hva du liker i mens...)

På slutten av kvelden har du en hel masse pizzahorn klar til neste dag. Ta deg gjerne et "smakehorn" og kos deg med til kvelds. Om det er for mange til morgendagens middag, kan de fryses ned, men min erfaring er at de forsvinner fort.... Er du derimot student, kan du lage full porsjon og fryse ned mesteparten, så har du mat både til lunch og middag i mange dager.

Har noen tips til god og billig middag?

Noen ganger har man ikke mye penger når måneden nærmer seg slutten. Sånn er det for mange, både studenter, familer og sikkert voksne og eldre også. En mulighet er å kjøpe fiskegrateng til 9,90, fiskepinner eller firstprice pølser.  Men det er jo ikke alltid så fristende, for å si det mildt.

Jeg prøvde å søke på nettet, men fant ikke så mange, gode sider. Her er noen få unntak, for eksempel, billig middag på Klikk.no. Dermed kom ideen om å starte en blogg der jeg kan legge ut oppskrifter og tips til gode og billige middager. Jeg lager oppskriftene for 4 personer, sånn cirka. Er du alene, kan du dele opp restene og legge i fryser, så har du flere middager av samme oppskrift.

Hvilket budsjett skal man ha for å havne her på "billig middag"? Etter å ha sett "Hellstrøm rydder opp" på tv, hadde han et budsjett per person på kroner 50,- da han skulle lage nytt opplegg for studenter i bokollektiv. Fra mine studentdager var vel ikke dette billlig, og skal man lage til en stor familie er det jo greit å holde seg et stykke under dette. Et sted mellom 10,- og 30,- kroner per porsjon er det jeg vil holde meg til her på bloggen, så håper jeg det er noe folk kan bli inspirert til å prøve. Her blir det ikke noen gourmet oppskrifter, bare enkel og rimelig hverdagsmat. Jeg har ikke fokus på lavkarbo eller økologisk mat (sorry!), du finner masse oppskrifter om det andre steder. .

Noen av oppskriftene tar litt tid, da gjør jeg hele eller deler av jobben kvelden før, med for eksempel å skrelle poteter eller lage saus. Det er også mulig å ta et skippertak en søndag når det regner, lage opp middag i store porsjoner og fryse ned. Så slipper du stresset på travle ukedager når barna skal på fotball eller du selv kommer sent hjem fra jobb.

Følg med, så får du kanskje litt drahjelp når du skal lage middag til en rimelig penge. Har du selv gode oppskrifter til billig middag? Send dem gjerne inn her

Hjemmelaget blomkålsuppe med hvitløksbruscetta

Nå er det sesong for blomkål. Mat som er i sesong er alltid billigere, så her gjelder det å følge med på priser i butikken. Denne uken har det vært blomkål til kr 10,- per hode, så dermed kom denne suppen på bordet hos meg.  
Pris per porsjon er ca kr 13,-. Tid: 20-25 minutter.
(2 stk blomkål kr 20,-, purre kr 7,-, melk kr 13,-, smør kr 1,-, hvitløk kr 1,-, baguett kr 7,-)



Du trenger:
2 blomkålhoder
1 purreløk
4 dl vann
1 liter H-melk
2-3 buljongterninger (kylling eller grønnsaksbuljong)
Evt. litt ekstra salt
Pepper
Maizenna til jevning av suppen (kan sløyfes)
1 stor baguett, eller flere små
1 fedd hvitløk

Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 220 grader. Skjær opp purren i strimler, del opp blomkålen i buketter. Hold av fine buketter (ca halvparten). Ta en ss olje eller margarin i pannen, stek purren lett til den blir blank. Tilsett 4 del vann, kok opp. Hiv oppi blomkålbuketter og stilker i vannet, og kokk til mørt, ca 5-7 minutter.

Mens dette koker, lager du hvitløksbruscetta. Hakk hvitløksfeddet fint, og bland i 1 ss smør/margarin. Del baguetten i skiver. Ta hvitløksmør på den ene siden. Sett skivene på bakebrett. Inn i ovnen med dem.

Nå skal første del av blomkålen være kokt. Ha i et par dl. av melken. Ta en stavikser og kjør det til en fin masse. Tilsett resten av melken, samt buljongterninger. Nå skal dette koke opp. Du må passe litt på så det ikke svir seg, her lønner det seg å røre i pannen. Når suppen har kokt opp, tilsetter du resten av blomkålbukettene. Kok opp på nytt, skru litt ned og la småkoke i ca 5 minutter.Tilsett pepper, og smak til med salt. Siden suppen er melkebasert, trenger den godt med salt.

Pass på bruscetta i ovnen så ikke de blir svidd, ta ut når ferdig. Synes du suppen er litt tynn, så kan du nå jevne med 1-2 ss maizennamel blandet ut i litt vann. Tilsett, og kok raskt opp.

Bon appetitt!