Total Pageviews

Saturday, April 21, 2012

Potetsuppe med purre og sprøstekt pølse

Her er en billig middag som også er veldig god. For  en tier per person har du middagen på bordet. På fint kalles den også Vichysoisse suppe, og kommer vel opprinnelig fra Frankrike. Om du har hjemmelaget kraft, bruker du det. Jeg sparte kraft fra koking av sitron kylling. Hvis ikke bruker du noen buljongterninger. En skvett fløte gjøre at suppen blir rund og fyldig. Med sprøstekte kyllingpølser og et dryss med gressløk fra hagen ser det også veldig godt ut!

4 personer, 30 minutter, ca 10 kroner per person
(Potet 10, purre 10, pølser 12, fløte 8)

Du trenger
800 gram potet
300 gram pølse av kylling/kalkun
1 stor purre
1 liter kyllingbuljong
1, 5 dl fløte
1 laubærblad (kan sløyfes)
Gressløk (kan sløyfes)
salt og pepper etter smak

Slik gjør du
Skrell poteter og del i mindre biter, skjær purre i skiver. Kok opp sammen med kyllingbuljong og et laubæblad, og la koke til potene er møre. Bruk en stavmikser eller blender, og kjør til suppen er glatt. Ha i fløte og kok opp. Smak til med salt og pepper.

Skjær pølsene i ganske små biter. Jeg brukte grillpølse av kalkun, hver pølse ble skåret i fire på langs, og deretter i biter. Ha i stekepanne, og la steke på middels varme mens potetene koker.

Ha suppen i litt vide suppetallerkener. Ha sprøstekt pølse i midten, og dryss over gressløk. Server!

Monday, April 16, 2012

Sitron kylling med potetbåter og salat

Denne oppskriften er inspirert av Italia, og er regnet som en klassisk italiensk husmorrett. Den er ganske enkel å lage, og smaker utrolig godt! I dag fikk jeg tak i en stor kylling til 40 kroner, kom litt tidlig fra jobb, så da ble det tid for en deilig hjemmelaget middag. Måten den tilberedes på gjør at kyllingen blir utrolig saftig og smakfull, og kraften blir til en deilig saus. Potetbåter lager seg selv i oven, så mesteparten av tiden det tar å lage dette går med til å vente på at retten skal bli ferdig. Jeg serverte med en enkel salat, men du kan bruke det du vil som tilbehør.

4 personer, 45 minutter, 22,- kroner per person
(kylling 40, salat 10, tomat 5, hvitløk 5, poteter 12, sitron 5, baguett 2, hvitvin 8, smør 3)


Du trenger
1 stor, rå kylling (ca 1,2 kg)
1 sitron
1,5 dl hvitvin (eller kyllingbuljong om du ikke har vin)
6 - 7 hvitløksfedd
8 poteter (ca 800 gram)
1 hjertesalat
1 stor (eller 2 små) tomater
hjemmelagete krutonger av 1 baguett
Salt, pepper, provence krydder (eller rosmarin)
100 gram smør

Slik gjør du
Sett stekeovnen på 220 grader. Skjær potetene i båter, behold skallet på. Ha på salt, pepper, provence krydder og et par ss olje eller smeltet smør. Bland sammen i et ildfast fat og sett i ovnen.

Skjær sitronen i to. Ha en halv sitron i buken av kyllingen sammen med en ss smør, 4 hele hvitløksfedd delt i to, salt, pepper og provence krydder. Skjær de siste to feddene i skiver og stikk dem inn under skinnet på utsiden av kyllingen ved å lage små snitt. Krydre utsiden av fuglen med salt, pepper og provence krydder. Ha  1 ss smør i en stekepanne. Brun kyllingen på alle sider i stekepannen. Ha kyllingen over i en gryte. Press den andre halvparten av sitronen over. Hell over hvitvin og 1 dl vann, ha på lokk og la kyllingen dampe i gryten ca 30 minutter. Etter 15 minutter snur du kyllingen, og heller på litt mer vann om nødvendig. Kyllingen skal ikke dekkes av vann, men det må være nok til at kjøttet damper under lokk.

Lag en enkel salat av revet hjertesalat, tomat og hjemmelagete krutonger. Disse lages ved å steke litt brød i smør og hvitløk i stekepannen på svak varme. Ønsker du glutenfritt, bruker du et glutenfritt brød til krutongene, eller kutter disse ut.

Når kyllingen er ferdig tar du den ut av kraften, og deler i 4. Sil kraften, og tilsett et par ss smør. Da har du en deilig saus. Server kyllingen med potetbåter, saus og salat. Det smaker helt himmelsk!

PS: Du kan legge skroget på kyllingen tilbake i pannen, ha i en gulrot, litt løk, dekke med vann og la putre en halvtime. Da har du en deilig kraft du kan bruke i en suppe senere i uken, min kraft gikk med til å lage en billig og god potetsuppe med sprøstekt pølse.

Sunday, April 8, 2012

Pita pizza med kyllingkjøttdeig

Her er en super rask, god og billig middag. Du bruker pitabrød til pizzabunn, og med en fyldig kjøttsaus blir dette en god middag når du har det travelt.

4 personer, 20 minutter, 14 kroner per person

Du trenger
4 pitabrød
300 gram kyllingkjøttdeig
1 gul løk
2 fedd hvitløk
2 - 3 sopp (kan sløyfes)
En halv rød paprika
2 ss tomatpure
2 ts oregeano
salt og pepper
200 gram hvitost

Slik gjør du
Sett stekeovnen på 250 grader. Hakk løk og hvitløk, paprika og sopp i små biter. Stek løk og hvitløk et par minutter. Tilsete kjøttdeigen, ha på salt og pepper. Ha i 2 ss tomatpure, stek det hele sammen med pureen 2 minutter. Ha i paprika og sopp, og ha evt på litt vann for å justere konsistensen på sausen. Ha i 2 ts oregeano.

Fordel fyllet oppå pitabrødene. Topp med ost på hver pizza. Ha i oven og stek til osten er gylden, 8 - 10 minutter. Server!

Thursday, April 5, 2012

Svinefilet med grønn risotto

Her er en god middag som passer både til hverdag og fest. Den tar ikke mer enn en halvtime å lage, men du må være i nærheten av grytene og røre i risottoen det meste av tiden. Å lage retten på 30 minutter forutsetter at du bruker risotto ris med koketid 15 - 20 minutter. Jeg har ikke laget mye risotto, men noen ganger må man prøve noe nytt. Det var enklere enn jeg hadde trodd, og smakte deilig!  Har du en klunk hvitvin, tar du gjerne det i risottoen. Jeg hadde ikke dette og brukte sitron i stedet.

4 personer, 30 minutter, 25 - 30 kroner per porsjon

Du trenger
400 - 600 gram svinefilet (jeg brukte ytrefilet)
4 dl risotto ris
2 fedd hvitløk
1,5 liter kyllingbuljong (gjerne terning)
1 bunt brokkoli
1 purre
1 sitron
2 ss rød paprika, kuttet i fine biter (kan sløyfes)
salt og pepper

Slik gjør du
Sett stekeovnen på 180 grader. Kok opp kyllingbuljongen. Skjær brokkoli og purre i biter (ganske store) og ha i kyllingbuljongen for å kokes møre.

Ha salt og pepper på svinefileten. Varm smør eller olje i en stekepanne. Ha i hvitløk. Stek svinefileten i noen minutter til den blir pent brun utenpå. Legg den over i en ildfast form og sett den i oven. Etterstekes i 15 - 20 minutter (avhengig av tykkelse på kjøttet). Ta ut av ovn og la gjerne hvile mens du gjør ferdig risottoen.

Varm smør i pannen. Ha i risotto risen og stek den blank i noen minutter. Øst over kyllingbuljong, 1 - 2 dl av gangen og la koke inn. Tilsett mer kyllingbuljong underveis.  Du kan begynne med dette mens brokkoli og purre fortsatt koker i buljongen. Press i en halv sitron. Når brokkoli og purre er ferdig kokt, det tar ca 5 minutter, tas de opp med en hull sleiv, en skje eller det du har for hånden. Ha over i en blender sammen med litt buljong. Kjør dette til en fin prue, og nyt fargen! Fortsett med å koke risotto mens du rører og har på mer væske, litt og litt. Når risottoen begynner å bli mør (ta en skje og smak!) har du i grønnsaks pureen. Kok et par minutter til passe konsistens.

Skjær svinefileten i passe tykke skiver. Legg risotto på hver tallerken. Fordel kjøttet på toppen. Dryss litt fint hakket paprika på toppen - dette er mest for pynt og farge. Bon appetitt!

Sunday, April 1, 2012

Kylling med ratoutille

Nå er det påske, og her er et tips til en sunn, deilig og billig festmiddag. Den er laget på en halvtime, og er enkel å få til! Kyllingfilet får du rimelig på Rema 1000 til 85 kroner per kilo, eller du får rimelig frossen i mange andre butikker. Ratoutille er en grønnsaksrøre basert på tomater, og grønnsaker kan varieres etter hva som er i sesong. Gressløken har begynt å vokse i hagen min, og er flott å dysse over for både pynt og smak.

4 personer, 30 minutter, ca 25 kroner per person.


Du trenger
4 kyllingfileter (ca 600 gram)
2 store eller 4 små poteter
2 løk
2 store gulrøtter
1 bunt brokkoli
1 rød paprika
4 fedd hvitløk
2 bokser hakket tomat
1 liten sitron
salt, pepper, oregeano (eller timian/provence krydder)
gressløk til pynt (kan sløyfes)

Slik gjør du
Tin kyllingfiletene om du bruker frosne. Skjær opp poteter, løk og grønnsaker i små biter. Hakk hvitløken fint. Ha olje i en stekepanne på middels varme. Fres hvitløk raskt. Ha i løk, og la surre et par minutter. Ha i potet og gulrot, stek litt videre. Ha på salt og pepper. Ha dette over i en panne. Hell over boksene med hakket tomat. Ha i 2 ts oregano (eller timian) Kok opp og la putre, mens du begynner med kyllingen. Spe evt. med litt vann om røren blir tykk.

Ha på salt og pepper på kyllingfiletene. Varm opp stekepannen til middels varme. Legg filetene i pannen, og stek under lokk, ca 5- 6 minutter på hver side. Ha på litt oregano på kyllingen, og press over litt sitronsaft. Når det er 5 minutter igjen av steketiden for kyllingen, har du paprika og brokkoli oppi ratoutillen. Kok opp, og la koke ferdig.

Fordel ratoutillen på 4 tallerkener. Skjær hver kyllingfilet i tykke skiver, og legg på toppen. Dyss over gressløk og server.  Smaker supergodt!

Billig middag med strimlet svinekjøtt

Har du kjøpt strimlet svinekjøtt, og lurer på hva du skal lage? Her har du noen tips som er publisert her på bloggen tidligere. Om du har liten tid, anbefaler jeg en wok, for eksempel; chow mein med nudler. Du kan også prøve en Chili con carne med strimlet svinekjøtt, selv om retten vanligvis skal lages med oksekjøtt. En deilig søndags favoritt er strimlet svinekjøtt med ovnsstekte rotgrønnsaker, den er virkelig supergod men tar litt tid å lage. En rask variant er Strimlet svinekjøtt i pita. Håper du kan bruke en av disse oppskriftene, skal supplere med flere etter hvert!