Total Pageviews

Monday, May 28, 2012

Hjemmelaget fiskegrateng

I helgen var det pinse, med sol og fri fra jobb. Det ble tid for en tur ut i båt, og jammen dro vi opp en stor og fin sei. Siden vi var mange i huset, ble fisken filetert, og brukt i en supergod, hjemmelaget fiskegrateng. Det er litt arbeid, men smaken og opplevelsen er helt annet enn den du kjøper i butikken, jeg lover! I tillegg til den tradisjonelle makaronien hadde jeg i sommerkål og en anelse karri og hvitløk. Smaken ble helt himmelsk, og den gikk ned på høykant både hos store og små. Så om du selv får en fisk på kroken, er dette retten å lage. Er du ikke like heldig, må du kjøpe fisk, fersk eller fra frysedisken.

6 personer, 1 time inkl forberedelser. 10 kroner per person (ca 20 om du må kjøpe fisken)

Du trenger
600 -800 gram fiskefilet eller mer (jeg brukte sei, ha gjerne i mer om du har hatt ekstra fiskelykke!)
300 gram makaroni
1/2 hode med sommerkål
2 ss smør
2 toppete ss hvetemel
5 dl melk
3 store egg (eller 4 små)
1-2 dl vann
1 fedd hvitløk
0,5 ts karri
1 ts muskattnøtt
1 ts pepper
2 - 3 ts salt (smak til!)
3 brødskiver (til brødrasp)
Smør eller olje til steking

Slik gjør du
Sett stekeovnen på 220 grader. Sett på vann til makaronien, og kok den etter anvisning på pakken. Ha i et dørslag og skyll raskt med kaldt vann. Sett til side.

Lag brødrasp ved å ha skiver (fjern skorpen hvis den er tykk) i en kjøkkenmaskin/med stavmikser til det blir smuler. Om du ikke har dette må du hakke fint med en kniv, men det er litt mer arbeid.

Fileter fisken og skjær i ganske små stykker. Skjær opp hodekål i tynne strimler, og skjær strimlene i biter. Ta en stekepanne på litt over middels varme. Ha smør eller olje i stekepannen. Ha i kålen og stek raskt i pannen, 1-2 minutter. Ha i karri, 1 ts salt, 1 ts pepper og et revet hvitløksfedd. Bland sammen. Ha i fiskefileten, skru ned varmen og la fisken bli gjennomvarm sammen med kålen. Sett fisk og kål til side.

La hvit saus: 2 store ss smør smeltes i pannen. 2 toppete ss hvetemel has i, rør sammen. Du må ikke ha for høy varme, da kan det svi seg. Spe med melk litt og litt, få ut klumper etter hvert. Spe til slutt med vann til sausen er jevn og fin. Ha i salt (1-2 ts her må du smake til). Ha i 1 ts revet muskatnøtt. Skill eggene, og ha eggeplommer i sausen. NB: Konsistensen på sausen skal være ganske tynn, nesten som en litt tykk suppe, den vil tykne ekstra når den kommer i ovnen sammen med makaronien. Pisk eggehvitene stive.

Så er det å blande det hele sammen: Smør en stor ildfast form. Ha makaroni over i pannen med saus. Ha i fisk og kål blandingen, og rør sammen. Vend inn eggehvitene med en slikkepott. Ha det hele over i  ildfast form. Dryss brødrasp på toppen, ha på noen små smørklatter oppå og sett i stekeovn, nederste rille i ca 25 - 30 minutter.

Ta ut og server!

PS: Er dere veldig mange, eller veldig sultne, er det mulig å servere kokte poteter, smør og revet gulrot ved siden av.
,



Tuesday, May 22, 2012

Kyllingklubber med barnas pastasalat

Det nydelige været har satt inn, og grillen er flittig i bruk. Det kan være godt å variere tilbehøret litt, i dag laget jeg en enkel pasta salat i en variant som også mine barn liker. Om det blir for mye rømme og majones er ikke de så begeistret. Du kan variere grønnsakene i salaten, mais er og godt og billig å ha i. På grillen hadde vi kyllingklubber. Disse finner du i mange butikker, både frosne og ferske. Jeg brukte ferdig grillete og ferske - da er middagen ferdig i en fei.

4 personer - 25 minutter, ca 23 kroner per person
(kylling 50 - mulig å få billigere om du kjøper frossen, pasta 5, sukkererter 10, tomat 5, agurk 8, paprika 5, parmesan 10, sitron 3 + olje og krydder)

Du trenger
1 kg kyllingklubber (tin dem om de er frosne)
400 gram pasta (penne)
200 gram sukkererter
1/2 agurk
1 - 2 tomater
1 liten rød paprika
1/2 sitron
1 dl olje (olivenolje eller rapsolje)
50 gram revet parmesan
2 ss solsikkekjerner (kan sløyfes)
salt, pepper, en klype sukker

Slik gjør du
Fyr opp grillen. Ha på panne med vann til pastaen. Kok opp, og ha i pasta. Kok etter anvisning på pakken - ca 10 minutter pleier å være nok. Mens pastaen koker, kutter du opp alle grønnsakene i passe biter. Lag dressing: Bland saften av en halv sitron med 1 dl oje, 0,5 - 1 ts salt, 1 ts grovmalt pepper (jeg brukte hvitløkspepper), en liten klype sukker og 50 gram fint revet parmesan.

Ha grønnsakene i en bolle. Sil av den ferdig kokte pastaen, og skyll med iskaldt vann. La renne av. Bland pasta, grønnsaker og dressing. Smak evt tilmed litt mer salt og pepper. Dryss over litt solsikke kjerner.

Grill kyllingen. Server med pastasalat, og evt en grillsaus ved siden av.

PS: Oppskrft på en god og billig grillsaus finner du sammen med kebab av kjøttdeig med spicy saus.. Lag gjerne dobbel porsjon, og oppbevar sausen i et rent glass med lokk i kjøleskapet, så har du i mange dager.

Wednesday, May 16, 2012

Enchiladas

Her er en enkel og god tex-mex rett, du trenger ikke ferdige krydderblandinger, og den er enkel å lage. Det er en litt saftigere variant av ovnsbakt Burritos, som du og finner oppskrift til her på bloggen. Du kan servere med litt salat til om du vil, men det er også godt uten.

4 personer - 30 minutter - ca 22 kroner per porsjon
(kjøttdeig 30, bønner 6, hermetisk tomat 12, løk 3, paprika 5, ost 8 - 15, tortilla lefser 12 + hvitløk, chili og krydder)

Du trenger
400 gram kjøttdeig (eller kyllingkjøttdeig)
1 boks kidney bønner
2 bokser hermetisk tomat
1 løk
1 paprika
2 fedd hvitløk
1 - 2 ts garam masala (chilipasta) eller 1-2 chili
1,5 ts salt
1,5 ts cumin (spisskummen)
1 ts sukker
100 - 200 gram ost

Slik gjør du
Sett stekeovnen på 220 grader. Ha hermetisk tomat i en bolle. Tilsett chilipasta (1 ts er medium, 2 ts ganske sterk), 0,5 ts salt, 1 ts cumin, 1 ts sukker. Hakk opptomatene med en sleiv, sett tomatsusen til side.

Hakk løk og hvitløk. Stek noen minutter, tilsett kjøttdeig og stek videre til kjøttet er gjennomstekt. Ha i paprika i strimler. Hell av vannet fra kidneybønnene, og ha i pannen. Ha i halvparten av tomatsusen. La småkoke noen minutter.

Ha kjøttfyllet i tortilla lefser, og legg i en ildfast form. Hell resten av tomatsusen over, og ha revet ost på toppen. Ha i stekeovnen og stek til osten er gylden, ca 10 minutter. Server og nyt!

Monday, May 7, 2012

Sommerkoteletter med hvit bønnesalat

Her er nok en deilig grillrett. Nå er det ofte billige sommerkoteletter å få - selv kjøpte jeg flere pakker til kr 28,- per kilo hos Rema 1000. Sammen med disse passer det godt med en god og mettende salat, her er en med både hvite bønner og avokado. Smakte supert, og er rask å lage!

4 personer - 30 minutter. ca 23,- per person
(Koteletter 30,-, bønner 12, tomater 10, agurk 10, avocado 10, løk 5, sitron 5, hvitløksbrød 12 + krydder og olje)

Du trenger
1 kg sommerkoteletter - dvs 4 store koteletter
4 tomater
1 agurk
3 sjarlottløk
1 avokado
1 boks/eske hvite bønner (fra ICA)
1 sitron
1 lite fedd hvitløk
0,5 dl olje
2 ts oregeano
salt og pepper

Slik gjør du
Ta opp kotelettene av frysen om morgene, slik at de er klare for grillen når det er middag.

Skjær tomat og agurk i biter. Skjær løk i tynne skiver. Skjær opp avokado. Press over litt sitron så ikke avokadoen blir brun. Skyll av bønner, og bland alt sammen. Lag dressing av 0,5 dl olje, resten av sitonsaften, oregeano, et lte presset hvitløksfedd, litt salt og pepper. Du kan også ha i litt sennep om du liker det. Bland sammen og hell over salaten. Bland godt.

Grill kotelettene  mens du varmer ferdige hvitløksbrød i ovnen. Server koteletter med salat og brød. En ny vri på tilbehøret, som er sunn og god. Salaten passer også godt til annen grillmat.

Kebab av kjøttdeig med spicy saus

Denne retten fant jeg i kokeboken "Verdens mest berømte retter". Det er en billig og god middag som passert supert på grillen. Sausen er kjempegod til, og med gul ris og en enkel salat er dette en vinner på en varm sommerdag. Jeg har brukt en ferdig marokkansk krydderblanding, men du kan erstatte med annet krydder om du mangler dette. Når du griller, er det viktig at kjøttet har olje på så det ikke henger fast i grillristen.

4 personer, 40 minutter, ca 25,- per person.
(Kjøttdeig 38, egg 3, ris 8, agurk 10, tomat 10, boks med tomat 6, paprika 5, løk 4, rømme 10 + krydder)

Du trenger
500 - 600 gram kjøttdeig
1 gul løk
1 egg
2 ss mel (hvetemel eller potetmel)
2 fedd hvitløk
3-4 tomater
0,5 - 1 agurk
1 boks tomater
1 - 2 ts garam masala (chili pasta) eller 1 rød chili
1 ts sukker
1 - 2 ts salt
2 ts Ras el hanout krydder (får du på bla a på ICA)
eller erstatt med blanding av paprika, cumin, salt og pepper
1 ts gurkemeie til risen (kan sløyfes)
1,5 dl rømme (kan sløyfes)
Middagsris til 4 pers

Slik gjør du
Ha kjøttdeigen i en bolle. Hakk hvitløk, ha i kjøttdeigen sammen med 1 ts salt og 2 ts Ras el hanout krydder (eller annet krydder som du har). Ha i et egg, litt vann og et par ss mel (potet eller hvetemel). Rør sammen. Form kjøttdeigen til avlange kebaber, du kan bruke små trespyd, men du kan også legge dem rett på grillen. Ha på litt olje og sett til side.

Sett på vann til risen. Ha i salt og 1 ts gurkemeie, så blir risen gul og fin. Kok ris etter anvisning på pakken.

Skjær løken fint. Ha olje i en gryte. Stek løken til den blir blank. Ha i en boks med tomater, 2 ts garam masala og 1 ts salt og 1 ts sukker. la småkoke 10 - 15 minutter. Kjør glatt med en stavmikser.

Skjær opp tomat og agurk til en sidesalat.

Grill kebabene ca 5 minutter på hver side (eller bruk stekepanne om du ikke har grill). Server kebab med ris, salat, hjemmelaget chilisaus og litt kald rømme.  Populær både hos store og små, denne her, og det blir garantert ingen rester... Nam-nam!

Thursday, May 3, 2012

Billig middag med kyllingkjøttdeig

Har du kjøpt kyllingkjøttdeig og lurer på hva du skal lage? Her er noen forslag som du finner oppskrifter på her på bloggen. Har du mel og gjær, kan du prøve hjemmelaget pizza, eller den enda raskere pita pizza med kyllingkjøttdeig. Et annet og raskt alternativ er minestronesuppe med kylling kjøttboller. Kjempegodt!

Du kan også prøve den klassiske pasta bolognese med å bytte ut vanlig kjøttdeig med en av kylling. Til tex-mex rettene burritos eller mecikansk lasagne passer det også fint med kjøttdeig av kylling.   Du kan også prøve empanadas. Håper du har fått noen ideer nå!