Total Pageviews

Tuesday, July 31, 2012

Svinekoteletter med surkål

Her er en enkel, men likevel god middag, som passer godt til hverdags. Den er på bordet på under 30 minutter, og passer godt for nybegynner kokken. Jeg har brukt nakke koteletter, men vanlige svinekoteletter er like godt. Du finner dem ofte på tilbud, og sammen med en pakke ferdig surkål er dette kjempegodt. Til saus koker du bare ut stekepannen med litt vann, så har du en enkel sjysaus. Vil du ha en mer avansert søndags variant, anbefaler jeg svinestek med soppsaus og rødkål.

4 personer, 30 minutter, ca 20 kroner per person.

Du trenger
4 store koteletter, ca 800 gram tilsammen
600 gram nypotet
400 gram gulrot
1 pakke surkål (450 gram)
1,5 dl vann
salt og pepper
smør til steking

Slik gjør du
Sett på potetene. Kok opp. Skrell gulrøtter, skjær i skiver på skrå. Ha på toppen i potet pannen. Legg posen med surkål på toppen av gulrøttene (uten å åpne pakken selvsagt!). Ha på lokk og la småkoke i 20 - 30 minutter til potetene er kokt. Tiden kommer an på hvor store poteter du bruker.

Smelt litt margarin i en stekepanne på middels til høy varme. Ha salt og pepper på kotelettene, legg i pannen og stek i ca 1 minutt på hver side. Skru ned varmen og stek videre ca 5 minutter på hver side. Medium til lav varme.

Ta kotelettene ut av pannen, ha på vann og la fosskoke et minutt. Legg potet, gulrot og surkål på tallerken. Legg koteletten i midten, hell over litt stekesjy og server! Eller legg alt på et serveringsfat og la alle forsyne seg selv. Nam!

Thursday, July 12, 2012

Pizza margeritha i langpanne

I dag hadde jeg glemt å handle - så ble det å ta det som fantes i huset. Resultatet ble en enkel og god pizza med tomat og ost, fikk brukt opp osterester fra kjøleskapet og det smakte fortreffelig. Her er det best med ost med litt smak - men bruk det du har!

4 personer - 30 minutter, 10 - 15 kroner per person


Du trenger
8 dl hvetemel
1 ts salt
1 pk tørrgjær
3 ss olje
ca 3 dl lunkent vann
1 glass ferdig tomatsaus
ca 300 - 400 gram hvit ost, jeg brukte en blanding av jarlsberg, mozerella og vanlig gulost
2 - 3 ts oregeano

Slik gjør du
Ha ovnen på 230 grader. Bland mel, salt og tørrgjær i en bolle. spe med lunkent vann og litt olje til deigen får en fin løs konsistens. Ha godt med mel på kjøkkenbenken, kna deigen og kjevle ut til en stor leiv som passer i langpannen. Ha på tomatsaus (litt over halve glasset ca). Riv ost og fordel over. Dryss over oregeano (eller andre tørkete urter). Inn i oven i 10 - 15 minutter til osten er gylden. Server!

PS: Er det noe til overs er det godt til lunch i morgen også! Du kan også prøve pizza med kyllingkjøttdeig og purre.

Monday, July 9, 2012

Kylling frikasse

Dette er en middag jeg husker fra min barndom hos min farmor. Da hadde vi dette til søndagsmiddag. Jeg har en forkjærlighet for denne typen middager, nostalgi kanskje? Jeg har tidligere lagt inn oppskrift på Mors kjøttkaker og hjemmelaget fiskegrateng, som er i samme kategori. Det er mulig å lage kylling frikasse raskt ved å bruke kyllingfilet. Men vil du gjøre det billig og godt, bruker du hel kylling eller kyllinglår. Da får du den deilige kraften fra å koke kyllingen med. Prøv det som en søndagsmiddag, da har du gjerne litt bedre tid? Grønnsakene kan varieres med det som er i sesong. Akkurat nå er blomkålen billig, så jeg brukte den sammen med deilige gulrøtter og mais. Erter, brokkoli eller kålrot er også godt. Bruk friske grønnsaker, som du koker knapt møre. Det gjør hele forskjellen!

4 personer, 60 minutter, ca 20 kroner per porsjon

Du trenger
4 rå kyllinglår (gjerne frosne, men tin dem først)
1 gul løk
4 fedd hvitløk
1 blomkålhode
3 - 4 gulrøtter
1 liten boks mais
2 dl matfløte
2 terninger kyllingbuljong
2 ss smør
3 toppete ss hvetemel (eller jevn sausen til slutt med 1,5 ss maizena om du vil ha glutenfri)
8 dl vann
1 dl hvitvin, eller saften av en halv sitron
2 - 3 ss klippet gressløk eller annet grønt
800 gram nypoteter

Slik gjør du
Skjær løken i skiver. skrell og del hvitløksbåtene i to. Stek det 2 minutter i en panne til det blir blankt. Ha 8 dl vann pluss hvitvin (eller sitron) i pannen, og legg i de rå kyllinglårene. Ha i kyllingbuljong terninger. Kok opp, ha på lokk og la småkoke i ca 30 minutter.

Skjær opp blomkål i små buketter, skjær opp gulrøtter i skiver. Sil vannet av maisen. Sett på potene.

Sil kraften av kyllingen, opp i en bolle. Legg kyllingen til side. Ha 2 ss smør i pannen. Ha i 3 ss hvetemel, og rør godt. Spe med kyllingkraften og fløte, litt og litt til en litt tynn saus. Evt kan du spe med maizena som er utrørt i litt vann om du vil ha sausen glutenfri. Ha grønnsakene i sausen, og la småkoke i 10 - 15 minutter. Men saus og grønnsaker småkoker, renser du kjøttet av kyllinglårene. Trekk frikasseen av varmen, og legg i kyllingkjøttet. La dette stå i 5 minutter til alt blir varmt. Ikke rør nå, da går kyllingen i stykker.

Server frikaseen i en fin bolle, sammen med kokte nypoteter. Ha litt klippet gressløk eller annet grønt på toppen like før servering. Server med kvernet pepper ved siden av. Drøm deg tilbake til din mors eller bestemors kjøkken og nyt!